Čteme o tom pořád. Vláknina sem, vláknina tam. Ale většina
lidí ani netuší co to vláknina je, a pokud ano, pak obvykle nemají ponětí, proč
by vlákninu měli zahrnout do svých stravovacích návyků. To se pokusím trochu
změnit.
Víte, co je to francouzský
paradox? Proč mají Italové tak nízkou incidenci rakoviny tlustého střeva a proč
my, Češi, naopak tak vysokou? Chcete-li se dozvědět, alespoň částečně
uspokojivou odpověď na některou z těchto otázek a mnoho dalších, pak čtěte
dál.
Vláknina. Nejprve by bylo vhodné termín definovat. Vláknina
je soubor polysacharidů, které náš organismus není schopen strávit. Mezi takové
nestravitelné polysacharidy patří například celulóza, to je důvod, proč se
nemůže člověk živit trávou. Nicméně celulóza ani zdaleka nevyčerpává seznam
vláknin. Řadíme sem pektiny (v ovoci, např.: jablcích), hemicelulózu
(luštěniny, obiloviny), lignin (dřevo).
Poznámka pro biochemiky a fyziology zběhlejší: tyto
polysacharidy netrávíme proto, že neobsahují alfa 1→4 – O – glykosidovou vazbu, pro níž jsou naše amylázy
specifické!
Vláknina, což už
jste určitě mnohokrát četli, slyšeli či viděli, má mnoho pozitivních účinků na zdraví člověka.
Za prvé: Vláknina zpomaluje uvolňování potravy ze žaludku,
z toho vyplývá, že nápor strávených živin na tělo není tak silný, ale
rozloží se do delší doby = pomaleji stoupá hladina glukózy v krvi
(například). To má také za následek snížení vrcholu hladiny insulinu
v krvi po jídle, takže vláknina pomáhá prevenci rozvoje diabetu 2. typu.
Za druhé: vláknina změkčuje stolici (některé učebnice
biochemie si v této kapitole doslova libují), což například ulehčuje léčbu
hemorhoidů.
Za třetí: vláknina na sebe váže soli žlučových kyselin. To,
že jsou kyseliny navázané má dva positivní následky. (1) Navázané soli
žlučových kyselin se nemohou oxidovat v tračníku. Tím pádem se z nich
nemohou stát sekundární žlučové kyseliny, které jsou velmi podezřelé
z karcinogenity. Pokud je sliznice tlustého střeva vystavena působení
sekundárních žlučových kyselin, je tím vystavena zvýšenému riziku rakoviny
tlustého střeva. (2) Žlučové kyseliny se normálně v tenkém střevu
resorbují a opětovně používají. Když vláknina většinu žlučových kyselin naváže
na sebe a nepustí, musí si organismus žlučové kyseliny nasynthetisovat nově.
Žlučové kyseliny se synthetisují z cholesterolu. Takže: pokud máme zvýšený
příjem vlákniny, máme zvýšenou potřebu žlučových kyselin, tuto zvýšenou potřebu
jsme schopni krýt synthesou nových žlučových kyseliny, což s sebou ale
přináší spotřebovávání cholesterolu a
z dlouhodobého hlediska značné snížení jeho hladiny v krvi, čímž
se vyhýbáme zvýšenému riziku kardiovaskulárních chorob, jako je například
infarkt myokardu, cévní mozková příhoda apod…
Francouzský paradox:
francouzská kuchyně často využívá steatózou postihnutá husí játra. To znamená,
že ta játra jsou plná tuku (což by u zdravého člověka být neměla, je to poměrně
časté u alkoholiků). Čili Francouzi mají pravděpodobně velmi zvýšený příjem
cholesterolu, ale ve Francii je velmi nízký výskyt infarktů. Předpokládá se, že
je to tím, že Francouzi také ve zvýšené míře pijí víno. V kvalitních
vínech je velké množství vlákniny: resveratrol a tanin. Tyto látky mají účinky
jako normální vláknina popsané výše.
Italové jsou na tom
podobně, ale tam se předpokládá, že situace je způsobená jejich zvýšeným
příjmem velmi kvalitních těstovin, které jsou z velké části vyráběny ze
pšenice, která, byv obilovinou, poskytuje značné množství vlákniny.
A proč je na tom český národ tak bídně? Protože má mizerný
jídelníček a vlákninu téměř žádnou, což se ale naštěstí už mění.
S vlákninou to ale nepřehánějte, stejně jako
s ničím! Všeho moc totiž škodí. :-)
Pár poznámek pro zběhlé biochemiky a fyziology: Vlákninu
dělíme na solubilní a nesolubilní.
Solubilní vláknina, které lidské enzymy nejsou schopny vůbec
rozštěpit, ale enzymy, jimiž disponuje
bakteriální mikroflóra tlustého střeva ano. Bakterie takovou vlákninu
štípou na krátké mastné kyseliny (acetát, propionát, butyrát). Tyto mastné
kyseliny vyživují enterocyty tlustého střeva, ale také se vstřebávají do krve a
mohou tak sloužit jako zdroj energie v játrech.
Nesolubilní vláknina není rozložitelná ani lidskými, ani
bakteriálními enzymy. Tato vláknina váže žlučové kyseliny, zvyšuje objem
tráveniny, zrychluje pasáž tráveniny trávicím traktem, ale snižuje
vyprazdňování žaludku do dvanáctníku.
Z výše uvedeného vyplývá, že jak solubilní, tak
nesolubilní vláknina je extrémně důležitá pro ideální fungování těla a pomáhá
organismu dostat se z nebezpečné situace, do níž zabředl nesprávnou
životosprávou. Ale jak vidno, dá se s tím něco dělat :-)
1 komentářů:
Pěkný článek :-) . Vláknina je opravdu hodně důležitá. Mě k jejímu užívání dohnali potíže se zažíváním. Objednala jsem si probiotický sirup s čekankou a nedám na něj dopustit. Mám díky němu srovnané zažívání a nemám tak odvahu ho přestat užívat, aby se mi náhodou problémy se střevy znovu nevrátily :-) .
Okomentovat